TV Gelderland - kluisjesroof ABN AMRO

Spectaculaire kluisjesroof Arnhem

Een bankkraak zonder geweld en slim uitgedacht. We gaan terug naar 1998. Doelwit is de ABN-AMRO bank aan het Willemsplein in Arnhem.

De voorbereiding

In het statige bankgebouw bevindt zich in de kelder een grote kluisruimte waar klanten in safeloketten hun kostbaarheden veilig bewaren, beschermd tegen brand en diefstal. Toch lukt het een groep inbrekers om op een creatieve manier alle kluisjes leeg te roven. De dieven bereiden zich grondig voor. In de weken voor de roof verkent een van hen de bank. Hij legitimeert zich met een vals paspoort en huurt een kluisje. Als klanten in de grote kluis zijn, worden ze alleen gelaten vanwege hun privacy. De inbreker weet nu precies wat de procedures zijn. Hem valt meteen op dat er geen alarmsysteem in de kluisruimte aanwezig is en dat er geen camera's hangen.


De kraak

Op vrijdagmiddag 24 juli 1998 is het zover. De dieven volgen de standaard bankprocedure en komen bij de kluisjes uit. Als de bankbediende weggaat, begint de grote verdwijntruc. Het valt niemand van het bankpersoneel op dat de drie wel de kluis íngaan, maar er niet meer uitkomen. Als ze horen dat de kluisdeur op slot gaat, weten de dieven dat ze tevoorschijn kunnen komen. Ze hebben nu het hele weekend de tijd om ongestoord de honderden kluisjes te openen. En dat blijkt een fluitje van een cent.

Leven in de kluis

De indringers kunnen drie dagen lang ongestoord hun gang gaan. Ze eten, drinken en slapen er. En omdat er geen toilet is, doen ze er zelfs hun behoefte. Ze selecteren de buit en wissen zo veel mogelijk sporen uit. Het gebruikte gereedschap en de eigen uitwerpselen gaan mee de zak in.

Ontsnappen met buit van 3 miljoen

Op maandagochtend rond half negen opent een bankmedewerker de kluisruimte. Het bankpersoneel staat erbij en kijkt ernaar. De verbazing is zo groot dat niemand reageert. De bankrovers kunnen gemakkelijk ontsnappen. De buit: zo'n 3 miljoen gulden aan kostbaarheden.

Een jaar na de roof worden drie mannen aangehouden, allemaal uit Amsterdam. Door gebrek aan bewijs moet justitie ze korte tijd later weer vrij laten. Van de gestolen kostbaarheden is nooit iets teruggevonden.

Bron: Omroep Gelderland