Bloopers

bloopers 1bloopers 0


Bouwkundige beveiliging is als een ketting. De sterkte wordt bepaald door de zwakste schakel.

In de rubriek Bloopers ziet u praktijkvoorbeelden uit de beveiligingsbranche. Onze intentie is vooral educatief. De getoonde foto's zijn ontdaan van kenmerken zodat een link naar een adres niet mogelijk is.

Het gaat om de kleine dingen

Een crimineel kijkt met andere ogen dan de gemiddelde cliënt. Een crimineel let op kleine, ogenschijnlijk onbelangrijke details. Details die het geheel aan beveiligingmaatregelen teniet kunnen doen. De crimineel moet ze dan eerst wel vinden, wordt vaak sussend gezegd. Klopt! Maar gezien de vele kraken die dagelijks plaatsvinden, lukt ze dat aardig.

Toegangsdeur

bloopers 2bloopers 3bloopers 4
Houten paneeldeur van een VIP woonhuis met zwak houten middenpaneel, geen sluitkast, zwak slot en aan de aanvalszijde afschroefbaar messing beslag.

Mooie binnenkomer

bloopers 5bloopers 6
In dit VIP woonhuis is het standaard glas in lood vervangen voor nieuwe puien met glas in lood, geplaatst in inbraakwerende dubbele beglazing. Veel moeite en kosten. Weerstandtijd: enkele seconden. Het sluitwerk is met een schroevendraaier zo te openen. Een pluim voor de architect, het is wél mooi en slank!

Rolluik met makkelijk te manipuleren schakelslot

bloopers 7bloopers 8
Een zwaar stalen rolluik (zoals BORG-klasse 4) met een aan de aanvalszijde geplaatst opbouw schakelslot. Dit schakelslot is standaard al gemakkelijk te manipuleren door b.v. boren, kerntrekken, zijkant boren en schakelaar lichten. Nu wordt het wel heel gemakkelijk. De bedrading is onder het slot zo door te verbinden. Een voorbeeld van beveiligen zonder visie.

Sterk stalen schuifhek met afbreekbaar cilinderslot

bloopers 9bloopers 10
Een stalen schuifhek dat met een europrofiel cilinder wordt afgesloten. Het cilinder steekt alleen 18 mm uit, makkelijker kan het niet voor een inbreker. De cilinder vraagt om afgebroken te worden. De gehele openingsactie (door een amateur uitgevoerd) hoeft niet langer dan 10 tot 20 seconden te duren. Hoe verhoudt deze uitsteltijd zich met de kosten?

Veel werk, weinig beveiliging

bloopers 11bloopers 12bloopers 13bloopers 14
Een computershop ergens in Nederland, amateuristisch beveiligd. Iedere dag betekent het plaatsen en verwijderen van dit circus veel werk voor het personeel en het is nog lelijk ook. Veel geld en moeite voor niets, de hangsloten houden het nog geen twee seconden tegen een betonschaar. Het daghekje zit op slot met een Axa raamslotje dat van buitenaf  afschroefbaar is.

Knullig

bloopers 16bloopers 18
De gevel van een grote juwelierszaak ergens in Nederland. Verzinkbare anti rampalen (RVS) met een afsluitbaar T-krukje. Deze T-krukjes zijn er met een hamer simpelweg af te slaan. Waarna het mechaniek met een schroevendraaier te bedienen is en de paal in de grond zinkt. Kosten: niet gering. Geschatte weerstandstijd: vijf seconden. Heeft u ook het hangslotje onder aan de bodem van het rolluik gezien? Beveiliger, slaap lekker door. Arme juwelier.

Zwakke beveiliging

bloopers 19bloopers 20
Nog een juwelier. In in het iets voordeligere segment, maar toch. Een aluminium pui, afgemonteerd met zware inbraakwerende beglazing met geïntegreerde detectiebedrading. Kortom, kosten nog moeite gespaard. Aluminium en kunststof puien zijn echter zwak en veelal hol. De materiaaldikte van zo'n kokerprofiel is veelal 1 tot 1,5 mm. Waar zitten die eentoersschroeven dan in vast, denkt u? Heeft u die brede tussenstijl gezien? Een crimineel boort hier vaak een groot gat in en vist (zonder alarm) zo een stuk van de etalage leeg. Een schoolvoorbeeld van langs elkaar heen werken van bouwkunde- en elektronicabeveiligingsbedrijven. Met de klant als slachtoffer.

Simpel

bloopers 21bloopers 22
Nog een rolluik met simpele bediening aan de buitenzijde. Ook hier is de bekabeling zo af te pellen en door te verbinden.

Uitgelachen?

Bloopers zijn leuk om te zien, maar beveiliging is natuurlijk een serieuze zaak. Laat u daarom goed voorlichten door deskundigen. Wij helpen u graag met een goed advies en een deugdelijke uitvoering. Bel ons gerust op 026 361 09 09 of stuur ons een e-mail.

lamp2Meer weten over hoe het wel of niet moet als het gaat om beveiliging? Lees dan de serie Peppi & Kokki versus Mickey Mouse, gepubliceerd in het vakblad Beveiliging. Hierin vindt u nog veel meer tips over hoe het niet moet. En hoe het wél hoort.