Antieke brandkasten

Mooie, antieke brandkasten worden met het jaar zeldzamer. Zo af en toe weten wij een fraai exemplaar aan onze collectie toe te voegen. Vaak houtnerf geschilderd en met mooi sluitwerk. Enkele stuks uit deze collectie zijn te koop. U vindt ze in ons Security Center.

Houten omkasting

In deze prachtige houten Boulle omkasting huist een brandkast van het merk P. Haffner.

antieke kluizen 5antieke kluizen 4

Sierlijk

Bovenstaande kluis heeft een unieke houten omkasting met de Boulle-techniek. De safe is met een vier lettercode slot en een speciale pompkluissleutel te openen. Zo werd de lelijke kluis aan het oog onttrokken. De mogelijkheid om safes op deze wijze te bekleden bestaat nog altijd. Alleen zijn er maar weinig bedrijven die dit vak nog beheersen, waardoor de prijzen navenant zijn.

antieke kluizen 6antieke kluizen 7

André Charles Boulle (1642-1732)

De Fransman André Charles Boulle volgde zijn vader in het meubelmakersvak. Boulle mocht zich in 1672 als hofkunstenaar vestigen in het Louvre, het koninklijke paleis in Parijs, waar hij werkte voor de Franse koning Lodewijk XIV. Zijn atelier was befaamd om meubels met bloemmotieven, geraffineerd uitgevoerd in marqueterie (inlegwerk) in hout, metaal, schildpad en ivoor. In de 18de eeuw was Boulle-marqueterie een begrip. Tot in de 19de eeuw werden uitwerpen uit zijn atelier gekopieerd.

Andere voorbeelden uit de collectie


antieke kluizen 11antieke kluizen 13

Prachtig binnenwerk


antieke kluizen 3antieke-kluizen-2a