Beveiliging tegen explosieven

Sinds jaar en dag gebruiken criminelen explosieven om toegang tot bankkluizen te krijgen. Maar tegenwoordig moeten ook andere bedrijfspanden het ontgelden. Criminelen zijn vindingrijk en gebruiken steeds grovere middelen. En het is de normenmakers nog altijd niet gelukt om dwingende afspraken met hen te maken. Dus slagen ze nog vaak ook!

Enkele voorbeelden van aanvallen met explosieven

  • Overval op het pand van de geld- en waardentransporteur SecurCash te Rotterdam - 15 juni 2011
  • Overval op het pand van de geld- en waardentransporteur Brinks te Amsterdam - 29 juni 2011
  • Overval op het pand van de geld- en waardentransporteur Témis Orly – Ville nabij Parijs - 21 september 2011
  • Overval op het pand van de geld- en waardentransporteur Securlog (Prosegur) te Birkesdorf - 1 maart 2012
  • Inbraak Museum te Gouda d.d. 21 maart 2012
  • Overval op het pand van de geld- en waardetransporteur G4S (Group 4 Securitas) te Nieuwegein - 12 april 2012
  • ...

Waarom hebben criminelen regelmatig succes?

Waarom hebben criminelen ondanks alle beveiligingsmaatregelen regelmatig succes? Omdat beveiligen volgens de Nederlandse en Europese normeringen (NEN-CEN EN) in de midden- en hoge risicosegmenten niet volstaat. Criminelen houden zich namelijk niet aan de genormeerde werkwijze. Dit verkondigen wij al jaren (zie de artikelenreeks Peppie en Kokkie versus Mickey Mouse). Toch blijven de normeringen standhouden. Waarom? Gebrek aan praktische krakerskennis en soms ook onfrisse praktijken, menen wij. Met de onwetende klant als slachtoffer. En criminelen als lachende derden.

Drie grote misvattingen in de beveiligingsbranche

1.  SNELHEID VAN BINNENTREDEN

Het duurt vaak vele minuten tot een half uur voordat criminelen binnen zijn, is de heersende gedachte. In de praktijk ligt de tijd na alarmering en het daadwerkelijk binnenkomen tussen de 10-60 seconden. Ook als er zware of onder hoogspanning geplaatste hekwerken zijn aangebracht. Deze zijn gemakkelijk te slopen of op te blazen met gereedschappen die volgens de normeringen NIET gebruikt mogen worden. Maar daar hebben criminelen geen boodschap aan.

2.  WEERSTANDSTIJD VAN BOUWKUNDIGE COMPARTIMENTEN

Als criminelen door de eerste bouwkundige schil van het gebouw zijn heengebroken, stuiten ze meestal op extra inpandige schillen als wanden, deuren en kluisruimtes. Vaak aangebracht met de gedachte dat ze een ruime uitsteltijd opleveren. In de praktijk zijn dit luttele seconden. Wederom omdat criminelen zware aanvalsgereedschappen gebruiken die niet in de normeringen zijn opgenomen.

3. VERZAMELTIJD VAN DE BUIT

Verzameltijd is de tijd die criminelen nodig hebben om de buit te verzamelen. Ze weten dat het alarm is afgegaan en de politie onderweg is. De gedachte is dat de daders hooguit één tot vijf minuten in het pand zijn en dan maken dat ze wegkomen, uit angst voor de politie. Fout! In een van bovengenoemde overvallen waren de daders achttien minuten binnen. Ze waren niet onder de indruk van de tientallen politieagenten buiten. Met hun volautomatische wapens was de gemiddelde politieagent geen partij voor hen. En een arrestatieteam dat dit soort daders kan aanhouden, laat minstens drie kwartier op zich wachten.

Hoe houdt u criminelen tegen?

Passende beveiliging houdt criminelen tegen. Maar wat is passend? Dat is in iedere situatie anders. Daarom is het opstellen van een beveiligingsplan maatwerk. Maatwerk waar praktische krakerskennis voor nodig is. En dat is precies waar wij ruimschoots over beschikken.

WIJ STELLEN U VIER VRAGEN

1. Wie is de tegenstander?
2. Wat is het kennisniveau van deze tegenstander?
3. Welke aanvalswapens zijn reëel?
4. Hoe lang moet de beveilging tegen deze aanvalwapens standhouden?

Vier belangrijke vragen die vaak niet gesteld worden. Wij weten beter. Onze beveiligingsmaatregelen houden in de praktijk dan ook stand. Zelfs met explosieven als aanvalswapen als dit in het beveiligingsplan is opgenomen.

Gegarandeerde bouwkundige uitsteltijd

Als bouwkundige beveiligers met praktische krakerskennis weten wij hoe lang het duurt voor criminelen een bouwkundige schil doorbreken. En welk kennisniveau en welke wapens daarvoor nodig zijn. Dat stelt ons in staat om samen met u een juiste afweging te maken over de te nemen beveiligingsmaatregelen. In de juiste balans ook, zodat u niet onnodig veel investeert in beveiliging. Indien gewenst - en ook dat is uniek - komen wij een beveiligingsproject overeen waarin wij garant staan voor de totale bouwkundige uitsteltijd.

Explosiewerende producten

Van den Hoogen Security beschikt over een breed assortiment explosiewerende producten om uw personeel en uw bezittingen adequaat te beschermen. Deze producten laten we uitgebreid testen, zodat de veiligheid gegarandeerd is.

Testen met explosieven

FILMIMPRESSIEFOTOIMPRESSIE


explosieventest-1explosieventest-2explosieventest-3
explosieventest-4explosieventest-5explosieventest-6
Met deze testen bepalen we wat de weerstandstijd van verschillende typen wanden en deuren is tegen welke explosieven en in welke hoeveelheid

schildgroenMoet het écht veilig zijn? Bel ons dan op 026 361 09 09 of stuur ons een e-mail.

Security Center

Openingstijden
Maandag tot en met vrijdag
van 13.00 tot 17.00 uur

Storingsdienst

Cliënten met een onderhoudscontract kunnen gebruikmaken van onze 24/7 storingsdienst.
Bel 026 361 09 09.

Klant aan het woord

"Het advies, de service en de mensen zijn perfect. Ons huis is echt een vesting geworden. Mijn vrouw en twee kinderen voelen zich nu veilig thuis als ik op reis ben. Een fijn gevoel, zowel voor hen als voor mij."